11 Ağustos 2010 Çarşamba

12 Angry Men

İzleyeli birkaç gün oldu, şimdi yazma fırsatı bulabildim. 1 buçuk saatlik bir film, tek bir mekanda geçiyor. Topu topu da 12 oyuncusu var zaten. 12 Kızgın Adam işte. Einstein'ın önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan bile daha zordur sözünün filme bürünmüş şekli. 

Film oldukça akıcı ilerleyen bir hikayeye sahip. Hikaye dediysem de hikaye basit zaten. Babasını öldürdüğünden şüphelenilen bir gencin hayatı 12 kişilik bir jürinin alacağı karara bağlıdır. Suçlu ya da suçsuz. Jüride 11 kişi genci suçlu bulurken 1 kişi suçsuz olduğunu düşünmektedir. Tabi bu 11 kişinin kararının arkasında da sürü psikolojisi, önyargı gibi bir çok etken vardır. Bu 1 kişi diğer 11 kişiyi etkilemek ve kararından döndürmeye çalışmaktadır.

İzlenmesi gereken filmler listemde oldukça yukarılara eklenmiş durumda 1957 yapımı bu şahane film. Zaten IMDB'de de 8. sırada 8.9/10 puanla. Sırf Henry Fonda ve Lee J. Cobb gibi iki zıt karakter için bile izlenebilir. Yazıyı da filmden yine şahane bir replikle bitirelim de tam olsun.
---
Juror 10: Bright? He's a common ignorant slob. He don't even speak good English.
Juror 11: "Doesn't" even speak good english.

Hiç yorum yok: